Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Καλλικράτης στην Παλλήνη

Μια σύντομη επισκόπηση

Ήταν κάποτε τρεις δήμοι και μια κοινότητα. ΠΑΛΛΗΝΗ, ΓΕΡΑΚΑΣ, ΑΝΘΟΥΣΑ. Ο πρώτος (Παλλήνης) ραγδαία αναπτυσσόμενη πόλη που στηριζόταν, όμως, σε προϋπάρχουσα κοινότητα παλαιών κατοίκων, οι άλλοι δύο εντελώς νέοι οικισμοί, προϊόντα της γιγαντιαίας πληθυσμιακής μετακίνησης προς την περιοχή μας τα 40 τελευταία χρόνια.

Η πολιτική λογική του «Καλλικράτη», απλή και εύκολη. Αφού οι Δήμοι στην Ελλάδα είναι μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους, δυσκολεύονται οικονομικά και «αερολογούν» πολιτικά, τους καταργούμε και φτιάχνουμε νέους μεγάλους και «αποτελεσματικούς» (γιατί ως γνωστόν το μεγάλο είναι και αποτελεσματικό). Άρα τους 1023 τους κάνουμε 325 και τους τρεις συγκεκριμένους έναν. Απλή αριθμητική λογική. Αν δε τους οργανώσουμε όπως και το κεντρικό αποτελεσματικότατο (!!!)… ελληνικό κράτος, τότε η επιτυχία θα είναι απόλυτη. Έτσι σκέφτηκαν οι Έλληνες φωστήρες - μεταρρυθμιστές. Τώρα, αν οι κουτόφραγκοι Γερμανοί, Γάλλοι, Ισπανοί, Πορτογάλοι έχουν πολλούς δήμους, τόσο το χειρότερο γι’ αυτούς, θα γίνουμε εμείς το καλό παράδειγμα. Ας μας μιμηθούν κι αυτοί σε κάτι, μην το κάνουμε μόνον εμείς… Ας έρθουμε όμως στο δικό μας Δήμο, να δούμε πού βρισκόμαστε.

  1. Γενική λειτουργία του Δήμου: ο απόλυτος συγκεντρωτισμός!!!
  2. Ο δήμαρχος και ένας μικρός αριθμός συνεργατών του διοικούν τον Δήμο και παίρνουν τις αποφάσεις. Το Δημοτικό Συμβούλιο επικυρώνει απλά αυτές τις αποφάσεις χωρίς καμιά ενημέρωση, δίχως ουσιαστική συζήτηση αφού πολλά θέματα έρχονται τελευταία στιγμή. Οι φορείς δεν ενημερώνονται, η περίφημη επιτροπή διαβούλευσης δεν συνεδριάζει, με αποτέλεσμα τον εκφυλισμό της, ο δε συνήγορος του δημότη δεν υφίσταται καθόλου.
  3. Τα τοπικά συμβούλια (Παλλήνης-Γέρακα-Ανθούσας) δεν έχουν κανένα πια ουσιαστικό ρόλο, οι δε «ενημερωτικές» συναντήσεις του Δημάρχου με τους κατοίκους μετατράπηκαν σε μονολόγους του κ. Ζούτσου σε ολιγάριθμες συναθροίσεις συνδημοτών μας.
  4. Οικονομικά: ενός κακού μύρια έπονται
  5. Ο απόλυτος συγκεντρωτισμός έφερε και την αδιαφάνεια, την ουσιαστική εννοώ. Η πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή «συνελήφθη κλέπτων οπώρας»! Δηλαδή έχει διαπιστωθεί ότι υπήρξε διαχείριση κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων (200, 300, 400, ουδείς γνωρίζει) με αδιαφανή τρόπο. Αυτό διαπιστώθηκε με καθυστέρηση ενός (1) έτους, παρά τις επανειλημμένες αναφορές, επισημάνσεις, καταγγελίες δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων. Ο Δήμαρχος έλεγε «ελέγχω την κατάσταση». Τώρα έλεγχοι, εισαγγελείς, κατηγορίες για ποινικά αδικήματα, γιατί; Κατά τ’ άλλα, λεφτά δεν υπάρχουν, πρέπει να σφίξουμε το ζωνάρι, να αυξήσουμε τα δημοτικά τέλη, να αυξήσουμε 30% τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, κ.λ.π. 
  6. Στα μεγάλα θέματα της πόλης: στασιμότητα, αναβλητικότητα, παθητική αναμονή. Η ουσία της ακολουθούμενης πολιτικής του Δήμου: «διαφωνούμε με τις περικοπές που κάνει το κράτος και ίσως καταγγέλλουμε τα μνημόνια (είναι της μόδας άλλωστε ο αντιμνημονιακός λόγος), αλλά τι να κάνουμε, αδιαμαρτύρητα ακολουθούμε τις υποδείξεις τους και υπακούμε!!!


Ετσι...

  • Ο λόφος Κεραίας, το μόνο ενιαίο πράσινο στο Γέρακα, προς αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ… Τσιμέντο να γίνει.
  • Το σχέδιο πόλης με τον αραμπά! Άστο και βλέπουμε!!!
  • Η αποχέτευση προχωράει αργά-αργά, άλλωστε τι είναι 25-30 χρόνια μπροστά στην αιωνιότητα!
  • Εγκεκριμένα έργα από κονδύλια Ευρωπαϊκής Ένωσης (π.χ. βρεφονηπιακοί σταθμοί) εξελίσσονται με τους αργούς ρυθμούς παλαιών εποχών σαν να μην έχει συμβεί τίποτα σ’ αυτήν τη χώρα.
  • Αντίθετα οι διαγραμμίσεις στους δρόμους, τα πεζοδρόμια μπροστά στα… άχτιστα οικόπεδα, στα χωράφια προχωρούν. Είναι άλλωστε εύκολα έργα, εντυπωσιάζουν, είναι και εκλογικά αποδοτικά!


Σταματάω εδώ προς το παρόν και θα κλείσω με μια άσχημη πολιτική πρακτική του κ. Ζούτσου, την αφόρητη καλλιέργεια ενός αδιέξοδου τοπικισμού μεταξύ Παλλήνης - Γέρακα. Τι ωραία πόλη η μια, τι καθυστερημένη η άλλη. Μ’ ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια.

Και τους Γερακιώτες κάνουμε υπερήφανους και για την πόλη τους και για τον κ. Ζούτσο, συγκεκριμένα, και εξουδετερώνουμε όλους τους προερχόμενους από την Παλλήνη λέγοντας στους κατοίκους της: «Ας προσέχατε, επιλέγατε άχρηστους, τώρα περιμένετε!»

Ο Καλλικράτης σ’ όλο το μεγαλείο και η τοπική του έκφραση, σύμφωνα με τον κ. Ζούτσο, μεγαλειωδέστερη.

Όμως, δεν βρισκόμαστε στο 2009, αλλά στο 2014. Πέρασαν πέντε χρόνια που για τη χώρα και τους κατοίκους της, κατέστρεψαν κατακτήσεις χρόνων, φτώχυναν αφόρητα τους ανθρώπους, χρεωκόπησαν την κοινωνία.

Είναι κρίμα και άδικο οι ίδιες νοοτροπίες (πολιτικαντισμός), οι ίδιες πολιτικές αντιλήψεις (τι καλοί που είμαστε εμείς, τι κακοί οι αντίπαλοί μας), οι ίδιες πρακτικές (αδιαφάνεια, χαμένα χρήματα, προσωπικές εξυπηρετήσεις, πελατειακά δίκτυα), οι ίδιοι άνθρωποι στηριζόμενοι σε όλα τα προηγούμενα να επιμένουν και να κυριαρχούν…

Θεόδωρος Γκοτσόπουλος
Δημοτικός σύμβουλος Παλλήνης

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Πολίτες της Παλλήνης στηρίζουν τη Δημοτική παράταξη: Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο

Η υποστήριξη στην δημοτική μας παράταξη ολοένα και μεγαλώνει. Αρκετοί δημότες ανταποκρίνονται στην ανάγκη για τη δημιουργία ενός μετώπου το οποίο αναλαμβάνει την ευθύνη να γυρίσει σελίδα στο Δήμο μας.Δημοσιεύουμε σήμερα για πέμπτη φορά νέο κατάλογο με ονόματα συνδημοτών μας οι οποίοι επιθυμούν να συμπαραταχθούν μαζί μας για την επιτυχία αυτού του σκοπού.

Πολίτες που αρκετοί απ' αυτούς δεν γνωρίζονταν μέχρι πρίν λίγο καιρό μεταξύ τους. Με μία κοινή επιδίωξη: Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο!

Ενα Δήμο με ανθρώπινο πρόσωπο και συμμετοχή.

Συνεχίζουμε με αισιοδοξία,σίγουροι για την επιτυχία!

Αρχιμανδρίτης  Δημοσθένης
Πολιτικός Μηχανικός
Παλλήνη
Βαρθαλίτης Αντώνης
Φροντιστήριο Ξένων Γλωσσών
 Γέρακας
Γεωργίου Ανδρούλα
Οικονομολόγος
Παλλήνη
Γεωργοπούλου  Λήτα
Αεροσυνοδός
Παλλήνη
Γιώτη Πολυτίμη
Ηθοποιός
Γέρακας
Γύπαρης Νίκος
Τεχνικός Ε.Ρ.Τ.
Παλλήνη
Δεδεμάρκου Γαρυφαλλιά
Ξενοδοχοϋπάλληλος
Γέρακας
Ζαβού  Έφη
Συν/χος Εκπαιδευτικός
Παλλήνη
Ζησιμοπούλου Μαρία
Συνταξιούχος
Γέρακας
Κουτέρης  Παναγιώτης
Συνταξιούχος
Γέρακας
Λαζάρου  Αθηνά
Οινολόγος
Γέρακας
Μαδιανού Χριστίνα
Γιατρός Αναισθησιολόγος
Παλλήνη
Μερεντίτης  Αλέξανδρος
Φοιτητής
Γέρακας
Μερεντίτη Κωνσταντίνα
Δημ. Υπάλληλος
Γέρακας
Μπόμπας  Ανδρέας
Συν/χος Εκπαιδευτικός
Παλλήνη
Σαββόπουλος Κωνσταντίνος
Οικονομολόγος
Παλλήνη
Σουρίνα  Ιβάν
Κτηνίατρος
Γέρακας
Στασινού  Αγνή
Εκπαιδευτικός
Παλλήνη
Τρυγώνης  Ευάγγελος
Φυσικοθεραπευτής
Παλλήνη
Τσαρούχας Πασχάλης
Ηθοποιός
Γέρακας
Φυντικάκης  Σταύρος
Δημ. Υπάλληλος
Παλλήνη

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Κάλεσμα για συνδιαμόρφωση προγράμματος - η άποψή σου μετράει

Η δημοτική κίνηση Παλλήνης, «Παρέμβαση Για Έναν Άλλο Δήμο» θεωρεί πως η αυτοδιοίκηση πρέπει να αποτελεί μια αποκεντρωμένη δημοκρατική αρχή με λαϊκή συμμετοχή, στήριγμα του κοινωνικού κράτους και φορέα της παραγωγικής κοινωνικής και οικολογικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Η κοινωνική αλλαγή που επιδιώκουμε δεν μπορεί να γίνει χωρίς σύγκρουση με τις μνημονιακές πολιτικές, ούτε φυσικά με την έλευση «σωτήρων». Χρειάζεται συμμετοχή σε μια προσπάθεια συλλογική με όραμα τη διασφάλιση των δημόσιων αγαθών και κίνητρο τις ανθρωπιστικές αξίες.

Έτσι, με βαθιά πίστη στη δύναμη της συμμετοχής, διαμορφώνουμε συλλογικά το πρόγραμμά μας για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές και μέσα από ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Απευθυνόμαστε σε κάθε δημότη και σε κάθε τοπική συλλογικότητα ζητώντας τις απόψεις ή τις προτάσεις σας έως και την 20η Μαρτίου στις ηλεκτρονικές μας διευθύνσεις dparemvasi@yahoo.gr ή pare.pallinis@gmail.com ή στα σχόλια στο τέλος της σελίδας για τους παρακάτω τομείς που θα αποτελέσουν τους άξονες του προγράμματός μας:

1. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πρόνοια - αλληλεγγύη – ενίσχυση πληττόμενων κοινωνικών ομάδων


2. ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
  • Ανάπτυξη
  • Διαχείριση απορριμμάτων
  • Πολιτισμός – αθλητισμός – αναψυχή
  • Περιβάλλον


3. ΥΠΟΔΟΜΕΣ
  • Αποχέτευση
  • Οδικό δίκτυο
  • Σχολικά κτίρια
  • Ύδρευση


4. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • Σημερινό Νομικό Πλαίσιο
  • Δημοτικές Επιχειρήσεις
  • Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις
  • Συνεργατικές Επιχειρήσεις Ανέργων
  • Διερεύνηση Ανάπτυξης Συμβολαιακής Παραγωγής


Οι παραπάνω τομείς, όπως και οι υποκατηγορίες τους είναι ενδεικτικοί. Μπορούν να συμπληρωθούν ή να τροποποιηθούν.

Για την
«ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΔΗΜΟ»
Ο επικεφαλής και Υποψήφιος Δήμαρχος Παλλήνης
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΟΛΙΩΤΗΣ

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Τα προβλήματα της Παιδείας και η στάση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Τυφώνας Μνημόνιο χτυπάει και την Παλλήνη
(Αναδημοσίευση από την εφημερίδα μας Παρέμβαση)

Από τη δεκαετία του ’90, τουλάχιστον, η Παιδεία υπόκειται σε αλλεπάλληλες επεμβάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης, όλων των κυβερνήσεων, πάντα στο όνομα της αναβάθμισής της και ο κάθε φορά αρμόδιος υπουργός  φιλοδοξεί να συνδέσει το όνομά του με τις "κοσμογονικές" αλλαγές που εξαγγέλλει και επιχειρεί. Το αποτέλεσμα; Η συνεχής αποδόμηση, η συνεχής υποβάθμιση, η συνεχής αλλοίωση του χαρακτήρα της.

Του δημόσιου, του δωρεάν, του χωρίς αποκλεισμούς χαρακτήρα της.

Οι επιπτώσεις της μνημονιακής περιόδου έχουν τα δικά τους ιδιαίτερα χαρακτηριστικά

  • αμφισβητείται η Παιδεία  ως δημόσιο αγαθό
  • τα μέτρα παίρνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς και πλήττουν όλους τους τομείς.


Καταργείται το 40% των ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ, με συνέπεια να οδηγούνται στην απόλυση οι καθηγητές, να μένουν στον αέρα οι μαθητές και να "τρίβουν τα χέρια τους" οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΙΕΚ. Όχι μόνο αυτοί αλλά και οι επιχειρήσεις που μέσα από το θεσμό της μαθητείας θα αποκτήσουν φτηνά εργατικά χέρια 15χρονων και 16χρονων παιδιών.

Το "νέο" Λύκειο πριμοδοτεί την εξεταστικοκεντρική λογική. Θα ενισχύσει την ακριβοπληρωμένη αμάθεια και θα οδηγήσει εκτός σχολείου μεγάλο αριθμό μαθητών.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καταργούνται σχολικές μονάδες -118 δημοτικά και νηπιαγωγεία έκλεισαν το περασμένο καλοκαίρι- καταργείται ουσιαστικά το ολοήμερο σχολείο και τα τμήματα ένταξης, συγχωνεύονται τμήματα και μειώνεται σημαντικά ο αριθμός των εκπαιδευτικών.

Στην προσχολική αγωγή οι κτιριακές υποδομές και το  ελλιπές προσωπικό δεν επαρκούν για να καλύψουν όλα τα νήπια, στέλνοντάς τα στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία και, βέβαια, αφήνοντας εκτός το σύνολο σχεδόν των προνηπίων.  

Τα μέτρα αυτά δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους εκπαιδευτικούς και στις οικογένειές τους με απολύσεις, υποχρεωτικές μετακινήσεις, μετατάξεις από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Όλα αυτά γίνονται στο όνομα του "εξορθολογισμού" του σχολείου και της  "αναβάθμισης" της μόρφωσης. Οδηγούν όμως στην υποβάθμιση και την απαξίωση του Δημόσιου Σχολείου και "στρώνουν το χαλί" στην ιδιωτική εκπαίδευση.

  • Το κίνημα της Παιδείας (εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές)αντιστέκεται και διεκδικεί.
  • Απαιτεί δημόσια-δωρεάν Παιδεία, με ίσες ευκαιρίες, χωρίς αποκλεισμούς.
  • Υποχρεωτική δίχρονη προσχολική Αγωγή.
  • Υποχρεωτικό δωδεκάχρονο σχολείο.
  • Δημόσια-δωρεάν μεταλυκειακή Τεχνική/Επαγγελματική Εκπαίδευση.
  • Δημόσια-δωρεάν ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.


Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη σημερινή κατάσταση, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ουσιαστική αναβάθμιση της παρεχόμενης μόρφωσης.

Είναι γνωστό ότι πολλές αρμοδιότητες έχουν αποδοθεί, στο όνομα της αποκέντρωσης, από την κεντρική διοίκηση στην Τ.Α.
Δεν συνοδεύονται όμως αυτές από τους αντίστοιχους πόρους με αποτέλεσμα την υποβάθμιση και την αδυναμία λειτουργίας τους.
Η μείωση πάνω από 65% της κρατικής επιχορήγησης είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της λογικής.

Ποια είναι όμως η αντίδραση σ’ αυτή την κατάσταση;

Τόσο η ΚΕΔΕ όσο και η ΠΕΔΑ, που μας αφορά, έχουν εκτός κεντρικού πλαισίου τους την Παιδεία. Αποδέχονται να φορτώνονται με ευθύνες χωρίς να διεκδικούν ουσιαστικά, τα μέσα για την αντιμετώπισή τους. Οι όποιες αντιδράσεις τους (π.χ. στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών) είχαν σαν στόχο να απαλλαγούν από το φορτίο χωρίς να ενδιαφέρονται για την επί της ουσίας επίλυση του προβλήματος.

Στα ίδια πλαίσια κινείται, δυστυχώς και η Δημοτική Αρχή της πόλης μας.

Περιορίζεται στη διαχείριση των προβλημάτων, που αφορούν κυρίως το κτιριακό και τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, αλλά βρίσκεται μακριά από τη στήριξη και την πίεση για λύση των γενικότερων ζητημάτων.

Τα σχολεία της πόλης μας αντιμετώπισαν από την αρχή της χρονιάς και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν βασικά προβλήματα:

  • Το ολοήμερο σχολείο δεν λειτουργεί.
  • Υπάρχουν ακόμη σχολεία που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών τους .
  • Υπάρχουν σχολεία με ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα πολλές χαμένες ώρες.
  • Τα δύο ειδικά σχολεία, Μουσικό και Καλλιτεχνικό -"αποτελούν κόσμημα για το Δήμο μας" έχει πει πολλές φορές ο κύριος δήμαρχος- αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε καθηγητές μουσικών και καλλιτεχνικών ειδικοτήτων και οδηγούνται έτσι σε ακύρωση του ρόλου τους.
  • Τις τελευταίες μέρες επιχειρείται η σύμπτυξη τμημάτων και η δημιουργία υπεράριθμων, δυσκίνητων και αντιεκπαιδευτικών συνόλων των 28-29 μαθητών.
  • Το γενικότερο πρόβλημα με την κάλυψη του αριθμού των νηπίων και προνηπίων αποτελεί πρόβλημα και για την πόλη μας.


Απ’ όλα αυτά τα προβλήματα η Δημοτική Αρχή βρίσκεται σε απόσταση και δεν φαίνεται να την αγγίζουν. Για δε τη συμβολή του στην ανάπτυξη και τη στήριξη ενός διεκδικητικού πλαισίου, μαζί με τους φορείς του κινήματος Παιδείας, ούτε λόγος.

Εμείς θεωρούμε ότι τα ζητήματα της Παιδείας είναι αναπόσπαστο τμήμα μιας δημοτικής πολιτικής, που θέλει να αφουγκράζεται την κοινωνία και να παλεύει μαζί της. Η άποψή μας είναι ότι η Τ.Α. πρέπει μαζί με το σύνολο του κινήματος Παιδείας να πιέζει και να διεκδικεί τη λύση των προβλημάτων του χώρου.

Δημήτρης Κοτρώνης
Μέλος της Γραμματείας της Δημοτικής Παράταξης ''Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο''

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Η τέχνη της πολιτικάντικης τακτικής!

Πώς ο θύτης μεταφέρει τις ευθύνες του στα θύματα!

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Αν. Μπουντουβάς για το πρόβλημα του 7ου Δημοτικού σχολείου και 7ου Νηπιαγωγείου Παλλήνης


Το πρόβλημα με τις πλημμύρες σε αυτά τα σχολεία είναι γνωστό.

Γνωστή είναι επίσης είναι η ανικανότητα και η απραξία της Δημοτικής Αρχής για την αντιμετώπιση του προβλήματος (εκτός από κάποιες αναποτελεσματικές και άστοχες παρεμβάσεις στην περιφέρεια και το ΥΠΕΚΑ).


Προκαλεί λοιπόν γενική συνέλευση γονέων και εκπαιδευτικών, για να μεταφέρει τις ευθύνες της σε αυτούς (επιχειρώντας να δείξει ότι ακολουθεί «δημοκρατικές διαδικασίες»).


Θέτει στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τρία ερωτήματα και τους καλεί να αποφασίσουν για την τύχη του σχολείου, ώστε να τους καταστήσει συνυπεύθυνους στην όποια λύση.


Οι δύο από τις λύσεις που προτείνει ξέρει ότι θα απορριφθούν (απογευματινή λειτουργία στο 1ο Δημοτικό ή μεταστέγαση σε άλλον χώρο (ποιον;).


Η συνέλευση καταλήγει στην λύση της παραμονής του σχολείου στον ίδιο χώρο και να γίνουν παρεμβάσεις ώστε να μην υπάρχει πια κίνδυνος. Αυτό δηλαδή που έπρεπε να έχει κάνει μέχρι τώρα η Δημοτική Αρχή.


Αν αυτό δεν λέγεται πολιτικάντικη τακτική, τότε πώς λέγεται;

Υγεία σε καιρό μνημονίου

Επιπτώσεις στους δημότες
(Αρθρο για το φλέγον ζήτημα της υγείας από την εφημερίδα μας "Παρέμβαση" που κυκλοφόρησε τον προηγούμενο μήνα)

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Γεωργιάδη, η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μετατροπή του ΕΟΠΥΥ αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών Υγείας και μελετά τη μετάταξη στο ΕΣΥ ή την ένταξη σε καθεστώς κινητικότητας, διαθεσιμότητας ή ακόμα και απόλυσης 6.000 ιατρών του Οργανισμού. Είναι, πλέον, εμφανής η πρόθεση εκ μέρους του Υπουργείου να καταργηθούν οι δημόσιες δομές του ΕΟΠΥΥ και να μεταφερθεί όλη η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στον ιδιωτικό τομέα και, μάλιστα, με κλειστό προϋπολογισμό παρά τα εκατομμύρια των ανασφάλιστων που αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις ιατροφαρμακευτικές τους ανάγκες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η υγεία μετατρέπεται από δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα με συνέπεια να αποκλείεται μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας από την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Επιπροσθέτως, απαξιώνονται η παράδοση, η τεχνογνωσία και οι κοινωνικές δομές δημόσιας υγείας, που χρειάστηκαν δεκαετίες ολόκληρες για να οικοδομηθούν.

Με τα μέτρα που παίρνουν δυσκολεύουν την πρόσβαση του πολίτη στις υπηρεσίες υγείας. Δημιουργούν δύο ταχύτητες ασθενών που θα αντιμετωπίζονται ανάλογα με τα βαλάντια που διαθέτουν, ενώ όλοι θα βάζουμε πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη και θα έχουμε λιγότερες και ακριβότερες υπηρεσίες υγείας.

Οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις των Νοσοκομείων και των Μονάδων Πρόνοιας με τα χιλιάδες κρεβάτια που αυτά διαθέτουν και τώρα θα λείψουν, η αδυναμία ασφαλούς εφημέρευσης, η εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, η μειωμένη χρηματοδότηση, το πάγωμα των προσλήψεων ακόμη και Νοσηλευτικού – Παραϊατρικού προσωπικού, η διαθεσιμότητα και οι απολύσεις των Υγειονομικών στο άμεσο μέλλον, τα 5 ευρώ, τα 25 ευρώ της εισαγωγής, τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία, η κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ. Όλα, είναι ενταγμένα στη λογική της ΔΙΑΛΥΣΗΣ και ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ του ΕΣΥ.


Οι δομές που εξυπηρετούν τους κατοίκους του Δήμου μας
Ο ΕΟΠΥΥ Αγίας Παρασκευής (πρώην ΙΚΑ) οδηγήθηκε σε υποβάθμιση της λειτουργίας του από διετίας (έλλειψη φαρμακείου και υλικών, σχεδιασμένη υπολειτουργία Μικροβιολογικού, απουσία Ακτινολογικού τμήματος, έλλειψη γιατρών, οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων με τα 5ψήφια, αδυναμία εισόδου φορείου στο ασανσέρ, κλείσιμο δύο ορόφων κ.α.). Δυστυχώς ο ΕΟΠΥΥ Αγ. Παρασκευής έχει εγκαταλειφθεί από το επίσημο κράτος και καθόλου δεν αποκλείεται η εικόνα αυτή να υπακούει στις εντολές της Τρόικας και του Υπουργείου Υγείας να κλείσουν όλες οι δομές που δεν στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια.


Τα δημοτικά ιατρεία παραμένουν εξαιρετικά υποβαθμισμένα, τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και λειτουργικά. Στην πραγματικότητα, δεν έχουν βρει το διακριτό ρόλο τους στο πλαίσιο του δημόσιου Εθνικού Συστήματος Υγείας, και καλύπτουν απειροελάχιστο μέρος των μεγάλων αναγκών πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η δημοτική Αρχή πρέπει να διεκδικήσει τη λειτουργία και στελέχωση των Ιατρείων ΕΟΠΥΥ με ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό όσο και με ιατρικό εξοπλισμό, ώστε να μπορέσει να καλύψει τον πληθυσμό του Δήμου όσο και των γύρω δήμων, αλλά αυτό που χρειάζεται, είναι, κυρίως, η στελέχωση αποκεντρωμένων δομών στις γειτονιές του Δήμου με  προσωπικό (γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς) και επαρκή ιατρικά μέσα, ώστε όλοι οι κάτοικοι να έχουν άμεση πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να μην τρέχουν σε νοσοκομεία και ιδιώτες γιατρούς.

Καίτη Θεοχάρη
Πρόεδρος ασθενών και φίλων πασχόντων από λυσοσωμικά νοσήματα Η Αλληλεγγύη. Μέλος Πανελλήνιας Ενωσης Σπανίων Παθήσεων. 
Μέλος της Γραμματείας της Δημοτικής Παράταξης ''Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο''

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Θέλουμε παιδαγωγούς και όχι παιδονόμους

Μία χουντικής έμπνευσης εντολή εστάλη στα αστυνομικά τμήματα της Αττικής από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Γ.Α.Δ.Α.), με την οποία καλούνται να μεθοδεύσουν προσωπικές επαφές – συναντήσεις με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων με σκοπό την καταγραφή προβλημάτων – και να συντάξουν εμπεριστατωμένες εκθέσεις- για την καταγραφή προβλημάτων και αναγκών αρμοδιότητας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ειδικότερα της Αστυνομίας.

Η μαθητική και η εκπαιδευτική κοινότητα αντέδρασε άμεσα και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών  Ελλάδας εξέδωσε χθες σχετική ανακοίνωση.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Α.Σ.Γ.Μ.Ε.)

Με σχετικό της κείμενο στις 6-2-2014, που σας επισυνάπτουμε, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής καλεί τα αστυνομικά τμήματα να μεθοδεύσουν προσωπικές επαφές – συναντήσεις με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων… για να καταγράψουν προβλήματα και να συντάξουν εμπεριστατωμένες εκθέσεις γύρω από προβλήματα …..αρμοδιότητας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και ειδικότερα της Αστυνομίας.

Ρωτάμε:

Από πότε στα σχολεία έχουν αρμοδιότητα τα Αστυνομικά Τμήματα; Αναζητούν εγκληματίες μέσα στα σχολεία ή τους έπιασε ο πόνος για την έλλειψη σχολικών φυλάκων;

Ή μήπως θα στέλνουμε τους απείθαρχους και τους ζωηρούς μαθητές στον εισαγγελέα; Γι’ αυτό έχουν χύσει τόσα κροκοδείλια δάκρυα για την ενδοσχολική βία – για να μας μάθουνε να μιλάμε μεταξύ μας, με όρους του εγκληματολογικού;

Τα όποια ζητήματα έχουν τα σχολεία να διαχειριστούν, είναι πολλά και οφείλονται πάντα σε κοινωνικού και πολιτικούς παράγοντες, αλλά σίγουρα δεν αφορούν την αστυνομία.

Εκτιμούμε ότι είναι μια άκρως επικίνδυνη τακτική εκ μέρους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Κυβέρνησης γενικά, που θυμίζει ότι οι παλιότερες εποχές μπορούν κάλλιστα να επιστρέφουν σε περιόδους κρίσης. Το κείμενο αυτό που ήδη μπήκε σε εφαρμογή, έρχεται με τον πιο ωμό τρόπο να επιβεβαιώσει το κυνήγι κάθε μαθητή – γονιού και εκπαιδευτικού που αμφισβητεί τις «επιταγές» του ΝΕΟΥ σχολείου. Ας είναι καλά κάποιοι «πρόθυμοι» διευθυντές ή «αγανακτισμένοι» γονείς, αλλά και τα τελειοποιημένα συστήματα παρακολούθησης της σχολικής ζωής όπως το my school. Ήδη, έχουμε δεκάδες κρούσματα σε όλη την Ελλάδα όπου ανήλικοι μαθητές σέρνονται σε αστυνομικά τμήματα γιατί συμμετείχαν σε καταλήψεις (π.χ. Κερατσίνι) και άλλες φορές καταδικάζονται απουσία συνηγόρου και χωρίς δικαίωμα έφεσης (π.χ. Λαμία). Τα μαθητοδικεία καλά κρατούν και το δόγμα «ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ» πρέπει να εμπεδωθούν πλήρως! Όποιος δεν συμφωνεί με τις αλλαγές στην εκπαίδευση ή διαμαρτύρεται για την βαρβαρότητα που επικρατεί –μέσα και έξω από τα σχολεία- πρέπει να σωπάσει τώρα! Γι’ αυτό άλλωστε η αξιολόγηση αναφέρεται σε δύσκολους μαθητές (επικίνδυνη γενικολογία) και καταστάσεις κρίσης μέσα στα σχολεία (π.χ. διαμαρτυρίες, καταλήψεις). Σε όσους έχουν μικρή μνήμη θυμίζουμε και τον αστυνομικό της γειτονιάς που ζήταγε να μπει στα σχολεία για έλεγχο.

Σε κάθε περίπτωση,

ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥΣ ΑΠ’ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΒΑΖΕΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΤΥΧΕΙ!

Καλούμε τόσο την σχολική κοινότητα όσο και το λαϊκό κίνημα να καταδικάσουν το γεγονός, να αρνηθούν την όποια εμπλοκή και να πάρουν μέτρα προστασίας ιδίως για τους μαθητές.

Να παρθεί πίσω ΤΩΡΑ η εντολή της ΓΑΔΑ, να αποσυρθούν οι καταγγελίες των μαθητοδικίων.


Το έγγραφο της ΓΑΔΑ

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Δήμαρχοι έξι μηνών με σήμα την μπουλντόζα

Η πόλη μου, η Παλλήνη, και ειδικότερα ο Γέρακας, εδώ και 2-3 μήνες έχει γίνει ένα απέραντο εργοτάξιο. Φαντάζομαι, και οι περισσότερες πόλεις, οι περισσότεροι δήμοι της χώρας στο ίδιο χρονικό διάστημα έχουν μετατραπεί σε εργοτάξιο.

Μπουλντόζες, φορτηγά, εργάτες, τρυπάνια, κομπρεσέρ…  Το πανηγύρι του εργολάβου. Κι αυτό, φυσικά, όχι γιατί αποφασίσαμε όλοι να φτιάξουμε την πόλη μας σε μία ημέρα ούτε γιατί περιμέναμε κάποιους βαρβάρους κι έπρεπε να φορέσουμε τα καλά μας για να τους υποδεχθούμε. Απλώς, η δημοτική αρχή θυμήθηκε για ποιο λόγο έχει εκλεγεί. Θυμήθηκε ότι για κάποιο λόγο είχε εκλεγεί.

Η πόλη μου, εδώ και ένα μήνα περίπου, δεν βλέπει σκουπιδοτενεκέδες να ξεχειλίζουν από τα σκουπίδια. Κι αυτό, όχι επειδή ξαφνικά γίναμε όλοι καθαρότεροι και αποκτήσαμε οικολογική συνείδηση εν μία νυκτί. Απλώς, η δημοτική αρχή θυμήθηκε για ποιο λόγο έχει εκλεγεί. Θυμήθηκε ότι για κάποιο λόγο είχε εκλεγεί

Η πόλη μου, για 42 μήνες έβλεπε μπουλντόζα μόνο στις λιγοστές, λόγω της κρίσης, οικοδομές. Τώρα -και μέχρι τον Μάιο- τη βλέπει παντού.

Σκουπίδια, όμως, που σκόρπιζαν στον άνεμο καθώς ξεχείλιζαν οι σκουπιδοτενεκέδες της έβλεπε κάθε ημέρα. Σκουπιδιάρικο, μονάχα, έβλεπε μετά βίας μία φορά την εβδομάδα. Στη γειτονιά μου, συγκεκριμένα, κάθε Τρίτη. Τώρα… Τουλάχιστον μέρα παρά μέρα.


Η πόλη μου έχει και πολλές λακκούβες στους δρόμους της. Έχει και γάργαρα νερά που άλλοτε έρχονται κι άλλοτε όχι. Έχει νερά πολύτιμα οπότε και ακριβά.

Έχει νερά που τρέχουν στους δρόμους. Ακάθαρτα νερά. Γιατί η πόλη μου έχει ακόμα βόθρους.  Έχει και σχολεία που πλημμυρίζουν και γήπεδα ημιφωτισμένα και γήπεδα εγκαταλειμμένα και ερείπια. Μα μη σας απογοητεύω…

Είναι όμορφη η πόλη μου. Και μέχρι τον Μάιο θα γίνει ομορφότερη.

Ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία του δημάρχου. Ο δήμος μας υποδέχεται με ενθουσιασμό, απ’ άκρη σ’ άκρη, τις προεκλογικές μπουλντόζες, που εμφανίζονται κάθε τέσσερα χρόνια.
Γιατί, επιτέλους, ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος και κάποια από αυτά τα προβλήματα σίγουρα θα λυθούν ώς το Μάιο. Και μετά… Θα δώσουμε ραντεβού με τα προβλήματα τον Μάιο του 2019, ή, σωστότερα, έξι μήνες πριν το Μάιο του 2019.

Γιατί, η λύση των προβλημάτων σ’ αυτό τον τόπο είναι προεκλογική εκστρατεία όσο εμείς συνεχίζουμε να αναδεικνύουμε Δήμαρχους των έξι μηνών.

Ας το ξανασκεφτούμε, λοιπόν, τώρα που θα περιμένουμε πέντε χρόνια αντί για τέσσερα για να ξαναδούμε προεκλογική εκστρατεία. Ας το ξανασκεφτούμε κι ας αναδείξουμε αυτούς που πραγματικά θέλουν να μας εκπροσωπήσουν σε όλη τη διάρκεια της θητείας μιας δημοτικής Αρχής.

Γιάννης Φλωράκης

Στέκι Αλληλεγγύης στην Παλλήνη: "Αντανακλάσεις της κρίσης στις ενδοοικογενειακές σχέσεις και στην εκπαίδευση."


Η διαρκής φτωχοποίηση, η απειλή της απόλυσης, η ανεργία, η συνεχιζόμενη απώλεια των δικαιωμάτων, η ανασφάλεια για το αύριο έχουν και έντονες ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις. Το άγχος και οι αγωνίες μέσα στην κρίση χτυπάνε κόκκινο... Όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να τα κλείσει "σε γυάλα" και να τα αφήσει έξω από το σπίτι ή το σχολείο.

Στην τρίτη και τελευταία εκδήλωση του κύκλου "Από ποιους δρόμους προσεγγίζει ο φασισμός τους μαθητές/τα παιδιά μας;" που θα γίνει την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου, μας προβληματίζει το πώς η κρίση και τα άγχη που μας προκαλεί "δηλητηριάζουν" τις ενδοοικογενειακές και τις παιδαγωγικές σχέσεις. Θέλουμε να κουβεντιάσουμε πώς συλλογικά θα καταπολεμήσουμε δυσοίωνα φαινόμενα, σχέσεις και συμπεριφορές στο σπίτι και το σχολείο.

Θα συζητήσουμε με τους:

-Κυριακή Αγαπητού, ψυχολόγο - συστημική ψυχοθεραπεύτρια
-Γιάννη Πετρόπουλο, δάσκαλο στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παλλήνης
-Φιλιώ Τσουκαλά, ψυχολόγο - οικογενειακή σύμβουλο

Η διοργάνωση στηρίζεται από το Στέκι Αλληλεγγύης, την Ε' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής και τον Αντιφασιστικό Συντονισμό Αθήνας-Πειραιά.

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου
ώρα: 17.30
Στέκι Αλληλεγγύης στην Παλλήνη, Υψηλάντου & Μαυρομιχάλη, Παλλήνη

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Πυλώνες Υψηλής Τάσης – μια πολύ επικίνδυνη ασθένεια που δεν θεραπεύτηκε ποτέ




της Μαρίας Χαλκίδη

Όταν στην δεκαετία 1950 – 60 ο Γέρακας –«κομμάτι» τότε της Παιανίας-, άρχισε να οικοπεδοποιείται, άνθρωποι από παντού, φτωχοί άνθρωποι, έσπευσαν να αγοράσουν ένα μικρό τεμάχιο οικοπέδου να στεγάσουν τις οικογένειές τους. Τα οικόπεδα πάμφθηνα και με πολλές δόσεις. Ήταν η εποχή που το κρατικό ραδιόφωνο μετέδιδε την είδηση - διαφήμιση «Με μια πεντάρα στου Κωνσταντάρα». Οι παλιοί Γερακιώτες το θυμούνται καλά.

Μαζί με το συμβόλαιο που υπέγραφαν τότε, πήγαινε "πακέτο" και ένα άλλο συμβόλαιο. της ΔΕΗ, «Περί απαλλοτρίωσης του οικοπέδου», το οποίο έπρεπε να υπογράψουν οι αγοράζοντες αναγκαστικά. Ήταν το «Σχέδιο - Απόφαση» για τους Πυλώνες Υψηλής Τάσης.



Μαρία Χαλκίδη
Μέλος της Γραμματείας της Δημοτικής Παράταξης
«Παρέμβαση για έναν άλλο Δήμο»
Κανείς, βέβαια, από τους φτωχούς κατοίκους, δεν έψαξε τότε τι υπέγραφε. Κανείς δεν υποψιαζόταν τι έμελλε να γίνει μετά από αρκετά χρόνια.

 Ένα τέτοιο συμβόλαιο «Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης», έπεσε στα χέρια μου μετά την απώλεια του πατέρα μου, πριν τέσσερα χρόνια, που με θορύβησε και το έψαξα.

Τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης των πυλώνων κανείς δεν εναντιώθηκε. Κανείς δεν ήξερε τους κινδύνους.

Όταν ο Γέρακας άρχισε να πυκνοκατοικείται, όταν η πληροφόρηση ήρθε, ακολούθησαν δεκάδες κινητοποιήσεις κατοίκων κατά καιρούς.

Δεν σκοπεύω εδώ να αναλύσω τους κινδύνους. Αυτά πλέον είναι πασίγνωστα. Ούτε το πόσο τρέξαμε, πιστεύοντας ότι με τον προσωπικό μας αγώνα θα τους διώξουμε.

Ο στόχος αυτού του κειμένου είναι άλλος.

Ποιοι κατά καιρούς κινητοποιήθηκαν; Ποιοι στάθηκαν στο πλευρό τους; Ποια η θέση όλων των Κοινοταρχών, αργότερα Δημάρχων του Γέρακα και σήμερα Δημάρχου Παλλήνης;

Οι κινητοποιήσεις ξεκινούσαν πάντα από όσους από εμάς κατοικούν κάτω και δίπλα από τους πυλώνες. Ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε οι άμεσα θιγόμενοι και έκθετοι στον υψηλό κίνδυνο.

Αμέτρητες παραστάσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς. Αμέτρητες αιτήσεις για μέτρηση «μαγνητικού πεδίου». Αμέτρητες οι άσκοπες κινήσεις μας και οι καθησυχαστικές απαντήσεις των «αρμοδίων» ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος».

Σαφέστατα, ο πρώτος φορέας που χρειαζόμασταν δίπλα μας, ήταν η Κοινότητα και αργότερα ο Δήμος και το κάναμε. Παραστάσεις και θέματα προς Δημοτικά Συμβούλια. Απάντηση: Είμαστε μαζί σας. Οι πυλώνες όμως, δεν φεύγουν.

Από τον Γέρακα, πέρασαν ένας Κοινοτάρχης και δυο Δήμαρχοι. Ποτέ, κανείς από αυτούς, δεν πήρε «στα χέρια του» ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τον τόπο μας, ως σημαία, ως πρώτιστο, να το κινήσει, όχι περιστασιακά, αλλά συνεχόμενα, για να μπορούμε να λέμε σήμερα, «τουλάχιστον προσπάθησε και εξακολουθεί να προσπαθεί».

Ποτέ, κανείς από αυτούς, δεν στάθηκε στο πλευρό μας στον αγώνα μας αυτό. Ποτέ, δεν παραστάθηκε στους φορείς που απευθυνθήκαμε. Ποτέ δεν μας κάλυψε, όταν δημοσιοποιούσαμε αυξημένα κρούσματα καρκίνου και λευχαιμίας παιδιών και ενηλίκων σε σχέση με άλλες γειτονιές του Γέρακα, που κατοικούσαν κάτω και πέριξ των πυλώνων. ΠΟΤΕ.

Έτσι, εν έτει 2014, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση, ανοίγοντας το παράθυρο το πρωί για να πούμε καλημέρα στη ζωή, να αντικρίζουμε αυτήν την εικόνα.

Η φωτογραφία από το δικό μου παράθυρο στην οδό Φωκίδας.

Να την πούμε την καλημέρα; Πνιγόμαστε και την αποφεύγουμε. Προσωπικά, μου θυμίζει το ακριβώς διπλανό παιδάκι - γειτονόπουλο που «έφυγε» χτυπημένο από λευχαιμία. Μου θυμίζει κι άλλα περιστατικά. Μου θυμίζει το άγχος μου για την οικογένειά μου. Εδώ κατοικώ και πώς να φύγω;

Ας μου πει κάποιος...

Ποια η θέση της σημερινής Δημοτικής Αρχής με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για τους πυλώνες, που διασχίζουν Μπαλάνα - Γέρακα - Γαργηττό;

Ας μου πει, επίσης, αν, και τι, ενέργειες έχει κάνει επί της θητείας της, σε μια προσπάθειά της, βρε αδελφέ για την απομάκρυνσή τους;

Η φωτογραφία πάλι από την γειτονιά μου.

Οδός Ευβοίας, ελάχιστα πιο πάνω από το πολυκατάστημα Carrefour.  Η κυρία, πάει το σκυλάκι της απογευματινή βόλτα. Κι εγώ, εκεί γύρω το πηγαίνω. Ο κύριος, κάνει κι αυτός την απογευματινή του βόλτα. Όλη η γειτονιά, εκεί γύρω κάνει τη βόλτα της.

Οι εγκαταστάσεις που βλέπετε στη φωτογραφία, είναι αθλητικές. Ιδιωτικές. Πολλές δεκάδες παιδιών και νέων, αθλούνται εδώ. Κάτω από του Πυλώνες!

Ποιος «ευαίσθητος φορέας» έδωσε την άδεια στον ιδιώτη; Κι αφού την εξασφάλισε -κανείς δεν ξέρει πώς-  Ποια ήταν η θέση της Δημοτικής Αρχής όταν εκδόθηκε αυτή η άδεια;

Ποια είναι η θέση της Σημερινής Δημοτικής Αρχής; Τα παιδιά και οι νέοι να αθλούνται κάτω από Πυλώνες Υψηλής Τάσης; Βεβαίως, η Δημοτική Αρχή, θα πει ένα μεγάλο ΟΧΙ. Κι εγώ τι να το κάνω το μεγάλο ΟΧΙ, όταν ουδεμία ενέργεια έχει κάνει να κλείσει τον ιδιωτικό αθλητικό χώρο;

Πλέον αηδιάζω και συγχωρήστε μου την λέξη, όταν ανοίγοντας το παράθυρό μου το πρωί δυο-τρεις μήνες πριν τις Δημοτικές Εκλογές, βλέπω μπουλντόζες, τεχνίτες και εργάτες, σε οργασμό έργων για τα όμβρυα, προκειμένου να παρουσιάσει έργο.

Στις προηγούμενες Δημοτικές Εκλογές, δυο μήνες πριν γίνουν, μας έστρωναν πεζοδρόμια, με απόφαση, για όλη τη γειτονιά. Τους πρόλαβαν, όμως, οι εκλογές και η Φωκίδος (στην ίδια απόφαση ήταν) έμεινε άφτιαχτη μέχρι σήμερα. Από τότε είχα να τους δω στη γειτονιά μου.

Αλλά αυτά, είναι άλλα θέματα και θα με αναγκάσουν να επανέλθω.

Επιμένει στην ακροδεξιά ατζέντα: Επανακατέθεσε την τροπολογία για την ψήφο των μεταναστών ο Ι. Μιχελάκης

Λίγο μετά την απόσυρση της διάταξης από το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συζητείται απόψε στην Ολομέλεια, ο υπ. Εσωτερικών επανακατέθεσε την τροπολογία για τη στέρηση δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας

Συνέχεια στα εκλογομαγειρέματα (διαβάστε τη σχετική δήλωση του Ν. Βούτση): Αφού πρώτα άλλαξαν την ημερομηνία των εκλογών για να μη διεξαχθούν μαζί με τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών οι ευρωεκλογές (έτσι ώστε να υπάρχει μεγάλη αποχή) και αποφάσισαν εν μία νυκτί την διεξαγωγή των ευρωεκλογών με λίστα, την Τρίτη επανακατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης την τροπολογία με την οποία αφαιρείται από τους νομίμως διαμένοντες μετανάστες στη χώρα και τους ομογενείς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Λίγο μετά την απόσυρση της διάταξης από το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συζητείται απόψε στην Ολομέλεια, ο Γ. Μιχελάκης επανακατέθεσε χωρίς αλλαγή την τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα θεσπίζει την σταυροδοσία στις Ευρωεκλογές και θα ρυθμίζει τον τρόπο ψήφου των ετεροδημοτών και το οποίο εισάγεται αύριο προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή (πηγή: ΑΠΕ).

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Επιβεβαίωση της ακροδεξιάς ατζέντας

«Η τροποποίηση που επιχειρείται να ψηφιστεί στη Βουλή, προκειμένου να στερήσει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι από τους μετανάστες και τους ομογενείς στις δημοτικές εκλογές, αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση της ακροδεξιάς ατζέντας, που έχει επιλέξει η ΝΔ για να πολιτεύεται», είχε δηλώσει η  συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ πριν ακόμη επανακατατεθεί η τροπολογία. ΌΠως σημειώνει η Τασία Χριστοδουλοπύλου:

 Δεν είναι τυχαίο ότι έρχεται προς ψήφιση τώρα, ενώ η απόφαση δημοσιεύτηκε στις 4/2/2013 και δέχτηκε σφοδρότατη κριτική. Εξάλλου, η Χρυσή Αυγή θα είναι το μόνο κόμμα που θα ψηφίσει μετά βεβαιότητας αυτή την τροποποίηση, με ουραγό το ΠΑΣΟΚ που κάποτε έδινε μάχες για το νόμο Ραγκούση. Οι δικαιολογίες ότι υπάρχει φόβος να ακυρωθούν οι εκλογές, αφού το ΣτΕ έχει κηρύξει το νόμο Ραγκούση αντισυνταγματικό ή ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σέβεται τις αποφάσεις του ΣτΕ, είναι προσχηματικές. Η πολιτική των διακρίσεων, η αντιδραστική θεωρία του αίματος, η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και η απογύμνωση της έννοιας του πολίτη και από τους Έλληνες, πόσο μάλλον από τους μετανάστες, αποτελεί μόνιμη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, που υπηρετεί με συνέπεια το θεσμικό ρατσισμό."

Αντιδράσεις από ΔΗΜΑΡ και νεολαία ΠΑΣΟΚ

«Η επανακατάθεση στη Βουλή αναλλοίωτης της τροπολογίας που στερούσε από τους νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα μετανάστες το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να τους αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας» τονίζει η ΔΗΜΑΡ και επαναλαμβάνει ότι «η ακροδεξιά ατζέντα δεν πρέπει να κυριαρχήσει στη δημόσια ζωή και με το κριτήριο αυτό θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις».

Από την πλευρά της, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, τονίζει πως η τροπογία «ρίχνει νερό στον μύλο του εθνικιστικού λαϊκισμού». Όπως σημειώνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, «αφαιρείται ουσιαστικά το δημοκρατικό δικαίωμα λόγου για τα τεκταινόμενα που διαδραματίζονται στον τόπο τους από ανθρώπους που ζουν εκεί, πληρώνουν φόρους, παράγουν, στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα αγωνιώντας το ίδιο για το μέλλον όπως κάθε μέλος της κοινωνίας». 

πηγή: Left.gr